Да се доверим ли на специалист за монтаж на тоалетна чиния


Публикувано на03/29/2019

Да се доверим ли на специалист за монтаж на тоалетна чиния

Тоалетната чиния е едно от най-важните неща във вашата баня, наред с душ кабината и ваната. Ако правите ремонт или просто сте решили, че искате нова тоалетна чиния, със сигурност сте си задали въпроса – да я монтирате сами или да се доверите на специалист.

И двата вариант имат своите плюсове и минуси – ако я монтирате сами, ще спестите пари, но ако нямате нужния опит, то една грешка може да ви излезе прекалено скъпа впоследствие.

От друга страна един доказан специалист може да ви струва пари, но ще знаете че тоалетната ще бъде монтирана от човек, притежаващ нужния опит и експертиза.

Който и вариант да изберете, ние ви предлагаме няколко съвета, които ще ви помогнат при монтажа на новата ви тоалетна чиния.

Какво трябва да знаем

Размерите трябва да са точни. Дори половин сантиметър разлика от мястото, с което разполагате и тоалетната чиния, могат да се окажат фатални.

Задължително трябва да премерите мястото на самата чиния, отводнителния канал, казанчето, както и това дали евентуалното пълно отваряне на вратата би влязло в конфликт с местоположението на тоалетната чиния.

В случай, че апартаментът не е нов и вече имате налична тоалетна чиния във вашата баня, измерете настоящите размери и потърсете тоалетна чиния, която да отговаря на тях.

Ако все пак сте решили, че искате по-голям размер тоалетна чиния, консултирайте се със специалист или с човека/хората, който/които ремонтира/т банята ви, за да сте сигурни, че по-големият размер няма да попречи на разположението в цялата баня.

Няколко полезни съвета

Демонтажът и монтажът на една тоалетна чиния със сигурност не е ядрена физика, особено за човек, притежаващ нужния опит.

Въпреки това, няколко полезни съвета, които ще ви спестят време и нерви, няма да са ви никак излишни.

  1. Сложете топче хартия на отводнителния канал.

След като премахнете старата чиния, сложете топче хартия в отводнителния канал, така че да го запушите. Това ще предотврати навлизането на неприятна миризма от въпросния канал.

След като всички приготовления са завършени и сте готови да поставите новата тоалетна чиния, премахнете топчето хартия.

  1. Не стягайте болтчетата прекалено много.

Особено тези, които свързват чинията с казанчето. Ако ги стегнете прекалено много, рискувате керамиката да се пропука.

Стягайте постепенно и бавно, без да прекалявате. Ако е нужно, винаги може да ги стегнете допълнително.

  1. Не бързайте със силикона.

След като монтирате чинията и завиете всички болтове, пуснете водата няколко пъти. Първо обърнете внимание дали има теч от водоснабдителната тръба към казанчето, след това от казанчето към тоалетната чиния и накрая от чинията към отводнителния канал.

Ако забележите теч някъде, тогава пробвайте със затягане на болтовете, но не прекалено много.

В случай, че течът от тоалетната чиния към отводнителния канал продължава, може да се наложи да демонтирате чинията отново и да наместите восъчния пръстен.

Изчакайте поне 24 часа, в които тествайте на няколко пъти, за да сте уверени че няма течове.

Едва тогава запълнете празнината със силикон. Ако рискувате да го направите веднага, то няма да забележите течове, в случай че има такива.


5.00 1