Подмяна на щрангове – полезни съвети


Публикувано на03/29/2019

Подмяна на щрангове – полезни съвети

Ако щранговете във вашия апартамент са стари и водата, която излиза, е с лошо качество, то вероятно е назряла нужда от тяхната подмяна.

Преди това, обаче, няма да е излишно да се запознаете напълно с тях, след което да се заемете със замяната им.

Като за начало, щранговете се разделят на два вида – хоризонтални и вертикални. Тези в банята ви са вертикалните.

Каква функция извършват двата вида щранги

  1. Вертикални

Те се намират в мазетата на всеки блок/къща. Представляват три тръби – такава за топла, такава за студена и такава за циркулационна вода.

Хоризонталните щрангове се простират от самия водомер до централната линия, абонатната станция, както и всички отклонения към другите вертикални щрангове.

  1. Хоризонтални

Този вид щрангове се намират във всеки отделен апартамент. Тръбите от този комплект също са три и отново, подобно на хоризонталните щрангове, се разделят на тръби за топла, студена и циркулационна вода.

Вертикалните щрангове започват от хоризонталните и стигат до последния етаж на всяка сграда.

Защо е нужно да се сменят

Отговорът е прост и очевиден – с времето повечето щранги натрупват в себе си ръжда и налепи, които правят преминаването на водата по-трудно, а качеството ѝ става повече от съмнително.

 

Кога е най-подходящото време за подмяна на щранговете

В повечето случаи ще се нуждаете от водопроводчик или специалист, който да ви посъветва дали вашите щрангове са за смяна.

Най-добрият вариант е да получите повече от едно мнение, за да сте сигурни че взимате правилното решение.

Разбира се, най-подходящото време за подмяна на щранговете е паралелно с извършването на ремонт на банята или цялостен ремонт вкъщи.

Така най-вероятно ще получите и по-евтина цена от изпълнителя, а покрай цялото къртене на банята, ще има възможност за цялостна подмяна на всички вертикални щрангове, уплътнения, кранчета, водомери и прочие.

Можем ли да ги сменим сами

Разбира се, това не е ядрена физика и всеки с малко повече желание и информация от интернет, може да подмени сам щранговете у дома.

Не трябва, обаче, да се подценяват рисковете при едно подобно начинание, тъй като всеки ремонт има своите особености.

Добре е въпреки всичко да се консултирате с някой професионалист за съвети и да се информирате добре преди да предприемете подобно начинание.

Ще ви е нужно и да вземете същият размери тръби, уплътнения и кранчета. Не трябва да забравяте и че задължително трябва да спрете водата в апартамента си, преди да започнете подмяната.

Ако в който и да е момент не се почувствате уверени в това, което правите, е добре да спрете и да повикате професионалист.

Това ще ви излезе много по-евтино, отколкото да рискувате с извършването на некачествен ремонт.


2.00 7