Теч от ваната – 3 възможни решения


Публикувано на03/29/2019

Теч от ваната – 3 възможни решения

Тъй като ваните, независимо дали са със или без интегрирани душове, се използват толкова много и количеството вода, което минава през нея е огромно, всеки вид теч от ваната може да бъде досаден и потенциално много сериозен проблем.

Ако бъдат оставени, някои течове могат да причинят щети за стотици и дори хиляди левове, които впоследствие ще изискват сериозен ремонт.

За да избегнете подобен сценарий е добре да действате веднага, щом забележите каквито и да е признаци за теч от вашата вана.

Ние ви предлагаме три възможни проблема, които предизвикват теч във ваната, както и техните решения.

Теч от крана

Различните части на водоснабдяването, като вентила на крана, самото кранче, главата на душа или различните връзки на водоснабдяването в стената, могат да създадат течове.

Подобен вид течове често не са толкова сериозни, тъй като е видимо къде има пропускане на вода и тя обикновено се изтича в самата вана.

Проблемът тук е голямото количество вода, което може да се изхаби.

Ако течът е в кранчето или вентила, то ремонтът може да бъде направен и от вас. Нужни са ви единствено същите части.

По-сериозният проблем е, ако течът е от тръбите в стената. Тогава ще е нужен ремонт, тъй като стената ще трябва да се разбие. Обърнете се към професионалист в такъв случай.

Течове през силикона или фугите

Това е един от най-честите видове теч. Той се появява когато силиконът или фугите между ваната и стената започнат да се пропукват.

Постепенно водата може да проникне през тези пукнатини в стената и да образува плесен върху повърхността на стената, под плочките.

С течение на времето се развиват мухъл, плесен, гниене и други проблеми, които поради невъзможността да се видят, имат свободата да се разрастват.

Докато вече проблемът стане видим, най-вероятно ще е нужен цялостен ремонт, който може да излезе доста скъпо.

За да избегнете този проблем е добър съвет да проверявате често фугите и силиконовите уплътнения около ваната си и в баня като цяло.

Това ще ви спести редица проблеми и главоболия на по-късен етап.

Теч от отводнителния канал

Свръзката между ваната и отводнителния канал, самата тръба, както и уплътнението представляват съвсем реалистичен вариант за поява на теч. Той обикновено се случва под самата вана.

Този вид теч може да е много сериозен, тъй като често остава скрит под самата вана и може да причини значителни щети и плесен, преди дори да бъде забелязан.

Тъй като течът е бавен и постепенен, е възможно да има значително количество щети, преди подобен теч да бъде забелязан.

В повечето случаи щетите от този вид теч остават невидими, докато не забележите обезцветяване на тавана на стаята, която се намира под банята.

Другият начин да забележите този проблем е ако ваната започне да се огъва и провисва, тъй като подът под нея е започнал да гние.

За да поправите този проблем, трябва да ремонтирате връзката на отводнителния канал.

Възможно е тя просто да не е затегната добре или пък някое уплътнение да е скъсано. Ако ваната е стара, тогава вероятно ще се нуждаете от подмяна на връзката.


2.33 3