Задръстване на канализацията – какви са опциите


Публикувано на03/29/2019

Задръстване на канализацията – какви са опциите

Проблемите с водоснабдителната система, които могат да бъдат причинени от задръстена канализация, често са доста скъпи и изнервящи.

Затова ще ви покажем какви са симптомите, как да разпознаете проблема и какви решения да предприемете, за да се избавите от този така досаден и неприятен казус.

Задръстена ли е канализацията ви

Един от възможните симптоми за запушване на канала могат да бъдат странните бълбукащи звуци, които идват от тоалетната ви.

Друг симптом е бълбукащата вода, която излиза от душа ви, когато пуснете пералнята си (в случай, че тя е вързана към водопреносната мрежа на банята ви).

Ако канализацията ви е задръстена, то тя ще окаже ефект върху цялата водоснабдителна мрежа в дома ви, а горепосочените симптоми може да са сигурен признак за това.

Какво причинява запушването

В повечето случаи, особено в по-старите къщи, една от причините са корените на дърветата. Те могат да попречат на нормалната работа на вашата канализационна система.

Причината е, че топлината и влагата на канализационните тръби привличат корените на дърветата, които умело запълват всякакви пукнатини или празни пространства в тръбите.

Друга причини за задръстването е изхвърлянето в канализацията на продукти като хартиени кърпи, кърпички за лице, продукти за хигиена и дори тоалетна хартия с по-дебели пластове.

Това рядко създава проблем със задръстване, но в случай на дългогодишна практика и много изхвърлен материал, тези продукти могат и да направят проблем, така че го имайте предвид.

Признаци на запушена канализация

За да разберем дали има проблем, трябва да се вслушаме в канализацията – тя сама ще ни съобщи за него.

Важно е да предприемем мерки, веднага щом забележим каквито и да е признаци на проблем, преди той да се е превърнал в скъпа неизбежност.

В случай, че някой или повечето от тези признаци са налични, то със сигурност говорим за запушена канализация:

  • Всичките ви отводнителни канали вървят бавно;
  • Няколко инсталации са задръстени по едно и също време (Ако тоалетната, мивката и ваната ви са задръстени, то най-вероятно става въпрос за запушена канализация);
  • Когато пуснете казанчето на тоалетната си, нивото на водата се повишава или излиза през душа или ваната;
  • Когато пуснете водата в мивката, тоалетната чиния издава бълбукащи звуци и балончета.

Какви са опциите пред вас

В случай, че цялата ви канализация е задръстена, имате няколко опции пред себе си.

Първият вариант е да опитате с почистване с химикали. Консултирайте се със специалист, който ще ви препоръча с какви химикали е най-добре да третирате вашите тръби.

Вторият вариант пред вас е да опитате с изпускане на налягането. Като за начало трябва да намерите линията за почистване на канализацията ви.

В повечето тя случаи представлява къса бяла тръба, която е затворена със завиваща се капачка. Отвивайки я ще позволите на налягането да излезе от канализацията, по този начин премахвайки водата, която може да е заседнала в дома ви.

Третото и най-генерално решение е да се обърнете към услугите на фирма за отпушване на дренажи и канализации. Те разполагат с нужните инструменти и техника, за да решат проблема ви веднъж завинаги.

Независимо от решението, което изберете, трябва да действате навременно, за да си спестите по-нататъшни главоболия и пари.


4.80 5